12. februar 2009

HAPPY VALENTINE'S DAY!

St. Valentine's day (alle hjerters dag), markeres 14. februar som en feiring av kjærlighet og romantikk. Dagen feires særlig i engelskspråklige land, og har blitt feiret i England siden 1600-tallet. De kjøper gaver og sender kjærlighetsbrev eller -kort til sin kjære, ofte anonymt. De siste årene har denne tradisjonen også blitt feiret i Norge. Det ble sendt rundt 1,2 millioner valentinskort / -brev i fjor.

Mange mener ideen ble hentet fra myten om Den hellige Valentin (Valentinus), som ble fengslet etter at den romerske keiseren Claudius II truet med fengsel og dødsstraff for dem som ikke avsverget seg kristendommen. Valentin ville ikke avsverge sin gud, og ble derfor steinet til døde 14. februar rundt år 270 e.kr. Før Valentin ble drept, skrev han et brev til sin kjære Julia og bad henne holde seg til Gud. Han undertegnet med "From Your Valentine".

I den senere tid laget romerne en ny tradisjon. De puttet lapper med navn på deilige unge jenter i en boks, og den jenta som ble trukket ut av hver enkelt, skulle være partneren hans i et år. Dersom en kvinne ga en gave til den første mannen hun møtte denne dagen, var det vanlig at de holdt sammen resten av året. Han var hennes «Valentin» og hun var hans «Valentine». Det engelske ordet valentine har i dag fått betydningen kjæreste eller kjærlighetsbrev/-kort og et hjerte er dagens symbol.

Ingen kommentarer: