2. oktober 2008

Oppgave a)

Tokolonnenotat renessanse

Gjenfødelse - At noe blir forandret og startet på ny, på en ny måte.

Kirken mister makt - Folk begynte å tenke mer selv, sluttet å høre på alt det kirken påstod. De ville ha bevis på ting.

Økonomisk oppgangstid
- Det var nye handelsforbindelser og nye, frie markeder oppstår. De store oppdagelsene åpnet muligheten for rikdom og velstand innenfor handel og skipsfart.

Individualismen
- Folk fikk muligheten til å skaffe seg rikdommer og gjøre en individuell karriere.

Leonardo da Vinci
- Kjent italiensk multikunstner som blant annet studerte menneskelig anatomi, oppfant flygemaskiner og malte f.eks. Mona Lisa.

Michelangelo
- Kjent italiensk kunstmaler og billedhugger som blant annet malte taket i Det sixtinske kapell i Roma, der Adam er viktigst i bilde.

Renessansemennesket
- Et menneske med enorme kunnskaper innenfor alle slags emner, og med en nysgjerrig trang til å finne ut av naturens vesen på egen hånd uten å støtte seg til autoritetene.

Humanistene
- Studerte antikkens språk, litteratur og filosofi og fant igjen sin egen tids idealer, blant annet om harmoni og likevekt i alle ting, i de gamle tekstene.

Reformasjonen og Martin Luther
- Folkelig oppstand mot pavekirken, med Martin Luther som leder. Han forlangte blant annet at menigheten skulle få høre prekener og lese skriften på sitt eget morsmål.

Boktrykkerkunsten og Johann Gutenberg
- Det ble massespredning av tekster (flygeblader, artikler og bibler ble oversatt til folkespråket). Det ble slutt på dyre og arbeidskrevende kopiering av avskrifter.

Jeget
- Folk begynte å bli mer selvstendige. De fikk blant annet et individuelt og personlig gudsforhold i stedet for et kollektivt. Noen dissekerte sitt eget sinn for å finne ut hva det egentlig vil si å være menneske.

Michel de Montaigne
- Fransk forfatter som "oppfant" essaysjangeren. Vendte blikket innover og "dissekerte" sitt eget sinn, for å finne ut hva det egentlig vil si å være menneske. Skriver om alle emner som har med det menneskelige å gjøre.

Oppgave b)

Hvorfor blir ikke 1500-tallets renessanse så viktig for norsk kultur som for kulturen lenger sør i Europa?

Blant annet fordi Norge var et lite, fattig land i utkanten av Europa som ble styrt av Danmark på den tiden. Det oppstod noen lærde miljøer da prestene reiste utenlands og ble kjent med humanismen.

Oppgave c)
Hva slags bøker skriver Absalon Pedersson Beyer og Peder Clausson Friis?

De skrev bøker om Norge. Peder Clausson Friis skreiv topografiske skrifter om Norge og oversatte Snorres kongesagaer fra norrønt. Absalon Pedersson Beyer skreiv om norsk historie. Han sammenliknet norsk historie med et menneskeliv, og skriver mest om hvordan hverdagslivet til nordmennene er.

Ingen kommentarer: